Optimaal je wietzaadjes ontkiemen

Je wietzaadjes ontkiemen is het allereerste proces wat er komt kijken bij het kweken van een (mega) wietplant. Bij vrijwel alle zaden gaat dit meestal op dezelfde manier; geef het zaadje wat water en vochtigheid en na verloop van tijd verschijnt er een klein worteltje. De tijdsduur van het ontkiem proces kan verschillen van 24u tot wel drie maanden! Bij wietzaadjes duurt het ontkiemproces meestal 36 tot 48 uur voordat de meeste zaadjes ontkiemt zijn, maar het kan tot wel 2 weken duren dus wees geduldig!

 

De optimale omgeving om je wietzaadjes te ontkiemen

ontkiemde-wietzaadje
Om je wietzaadjes succesvol te ontkiemen wil je ze in een vochtige, donkere en enigszins warme omgeving plaatsen (20 °C – 30 °C).

Als een zaadje’s wortel door zijn behuizing doorbreekt, maar zich niet in een vochtige omgeving bevind, zal het zaad sterven, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zaden vochtig blijven tijdens het ontkiemen, welke methode je dan ook gebruikt.

Wietzaadjes ontkiemen makkelijker bij hogere luchtvochtigheid, daarbij groeien jonge zaailingen ook beter met een hogere luchtvochtigheid.

Om je wietzaadjes warm te houden tijdens het ontkiemen kun je ze onder een warme lamp plaatsen. Ook kun je gebruik maken van warmtematten of warmtekabels.

Er zijn verschillende methoden om je wietzaadjes te ontkiemen, ik zal hieronder de meest voorkomende methodes beschrijven en methodes die voor mij hebben gewerkt.

 

Methode 1wietzaadjes-ontkiemen

Mijn favoriete manier om wietzaadjes te ontkiemen is een stuk keukenrol nat maken met een plantenspuit of onder een dunne waterstraal. Leg je keukenrol op een schaal of bord en maak het nat. Plaats je wietzaadjes op het natte keukenrol en leg er een nieuwe laag overheen. Maak ook deze laag weer nat (niet te nat!) en plaats vervolgens het bord met de zaadjes in een plastic afgesloten zak (voor luchtvochtigheid).

Wacht 48 uur en open het keukenrol. Als het goed is moet nu meer dan 80% al ontkiemt zijn. Je zaadjes zijn nu klaar om in kleine potten te gaan, plaats ook de zaadjes die nog niet zijn ontkiemt al in de pot.

 

Methode 2

Een andere methode om wietzaadjes te ontkiemen is om ze ’s nachts te laten weken in een glas water op kamertemperatuur. Deze methode is vooral goed voor wietzaadjes die extra harde huisjes hebben. De meeste levensvatbare wietzaadjes zullen na het weken zinken naar de bodem. Je zult nu makkelijk na verloop van tijd zien wanneer hun kleine witte penwortel voor het eerst doorbreekt. Je wilt je wietzaadjes niet langer dan 24 uur in het water houden. Na 24 uur, zet je elk niet-ontkiemd wietzaadje in een warme, vochtige plaats om af te ontkiemen.

 

Methode 3

Als laatste methode kun je natuurlijk ook je wietzaadjes gewoon direct in de volle grond plaatsen. Plaats ze simpelweg 0.5 cm – 1cm diep in de grond en sproei nat met een plantenspuit. Meestal duurt het ongeveer 72 – 96 uur voor je zaailingen om op te komen.

 

De ontkiemde wietzaadjes plantenwietzaadjes-planten

Je wilt ongeveer elke 12 uur controleren of je wietzaadjes al zijn ontkiemt. Ik raad het gebruik van een pincet sterk aan bij het verplaatsen van de wietzaadjes, omdat je niet wilt dat je de wortel  beschadigd met je vingers.

Neem kleine potten van 1 of 2 liter, spongepots of plastic bekertjes voor je pas ontkiemde wietzaadjes. Vul je pot met zaai en stek grond  goed tot de rand vol en maak in het midden kleine gaatjes van 0.5cm – 1cm diep.

Plant de wietzaadjes met de wortel naar beneden en bedek ze met aarde. Over het algemeen heb je liever je wietzaadjes iets te ondiep geplant dan te diep!

Het kan variëren van een paar uur tot een paar dagen voor de wietzaden om op te komen. Alle wietzaden die binnen 10 dagen niet  zijn opgekomen zijn waarschijnlijk ook niet van plan dat wel te doen. Je zult al snel merken dat de meeste wietzaadjes meteen ontkiemen en dat de andere een dag tot wel een week langer de tijd kunnen nemen.

Licht is niet goed voor wortels en doodt ze zelfs, in feite kunnen je zaailingen niet eens gebruik van licht maken totdat ze hun eerste set bladeren hebben ontwikkeld.

 

Meer informatie omtrent wietzaadjes ontkiemen?

Indien je graag meer wilt weten over hoe je op de optimale manier jouw wietzaadjes ontkiemt, zou ik even hier kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *