Wiet kweken met LED verlichting

<strong>Wiet kweken met LED verlichting word in Nederland met de dag populairder. Dat is ook wel logisch als je de voordelen van de moderne LED kweeklamp vergelijkt met de ouderwetse HPS kweeklamp.

In dit artikel ga ik je alle ins en outs leren over LED kweeklampen. Er is nog erg veel onduidelijkheid over LED kweeklampen, daar wil ik nu graag een eind aan maken.

 

Werkt kweken met LED verlichting?

led-kweeklamp

De moderne LED kweeklamp. Warmer dan 35 – 45 ° C  worden deze lampen niet, wat een significante verbetering is ten opzichte van de ouderwetse HPS lamp.

Al een lange tijd is er sprake van discussies binnen de groeiende gemeenschap van LED kwekers. Sommige kwekers zweren bij LED. Verminderde stroomverbruik, langere levensduur en een verbeterde kleuren-spectrum benoemen ze als een van de belangrijkste redenen waarom de LED kweeklamp dé keuze is, terwijl andere kwekers nog steeds niet overtuigd zijn. Zij blijven bij hun oudvertrouwde de HPS kweeklamp die zich jaren lang bewezen heeft.

Tegenwoordig heeft de LED kweeklamp zich wel bewezen. Kwekers halen met een LED kweelamp significant veel hogere oogsten, met veel lagere temparaturen dan een ouderweste HPS kweeklamp.

Ik was een trouwe HPS gebruiker voor jaren, maar sinds mijn ervaringen met LED kweeklampen ben ik definitief overgestapt.

 

De voordelen

wiet-kweken-met-LED

Wiet planten onder een LED kweeklamp. De planten zien er geheel veel gezonder uit door de veel lagere temparaturen en veel bruikbaarder lichtspectra dan de ouderwetse HPS lamp.

– Er zijn ongelovelijk veel voordelen verbonden aan het kweken met LED kweeklampen. Een van de grootste voordelen is het energieverbruik die 60 – 80% efficienter is dan een HPS kweeklamp van dezelfde wattage. Een vuistregel die je kunt hanteren is dat 1w LED gelijk staat aan 2w HPS. Met andere woorden, een 500w LED kweeklamp kan net zo veel opbrengst opleveren als een 1000w HPS lamp.

– De gemiddelde LED kweeklamp word niet warmer dan 35 – 45 ° C wat een ongelofelijk voordeel is in tegenstelling tot de HPS kweeklamp die honderden graden heter word. Het gevolg van de véél koelere LED kweeklamp is dat je planten tot wel 60% minder water en dus ook voeding gebruiken, wat bij een grote ruimte, een zeer grote besparing kan zijn.

– Een LED kweeklamp biedt veel bruikbaarder lichtspectra dan een HPS kweeklamp. In de groeifase heeft een plant veel blauw licht nodig terwijl in de bloeifase de plant rood of een combinatie van rood en blauw licht nodig heeft. Bij de meeste LED kweeklampen kun je zelf het ideale lichtspectrum instellen. Meestal is dit blauw, rood of rood en blauw. Dat terwijl de HPS lamp in vergelijking tot een LED kweeklamp véél minder bruikbaar lichtspectra te bieden heeft voor planten, zowel in de groei als bloeifase.

– Elke LED lamp heeft een levensduur van circa 50.000 lichturen, dus ook LED kweeklampen. Dit is significant hoger in tegenstelling tot de HPS lamp met circa 10.000 lichturen.

– Tot slot hebben LED kweeklampen een gewone plug & play stekker in tegenstelling tot de HPS kweeklamp die via een reflector moeten worden verbonden aan een (bloedhete) ballast die dan vervolgens het stopcontact in kan.

 

Waarom kweekt dan niet iedereen met LED kweeklampen?

led-kweeklamp-2

Zoals ik al eerder schreef word wiet kweken met LED met de dag populairder. Vooral in de Verenigde Staten zie je steeds meer mensen met LED kweken maar ook in Europa begint het percentage nu hard te groeien.

De meeste mensen moeten hier in Nederland nog even wennen aan LED kweeklampen. Dat is eigenlijk vaak hier, met wereldwijde opkomende trends. Ik verwacht dat de populairiteit alleen maar sneller zal gaan stijgen de komende jaren.

Het probleem is alleen dat mensen het moeilijk vinden om over te stappen op de LED kweeklamp omdat ze vaak veel negatieve verouderde verhalen hebben gehoord. Vandaag de dag kom je met een kwalitatieve LED kweeklamp echt heel ver alleen weten de meeste dat hier nog niet.

Daarbij is een LED kweeklamp erg prijzig. € 1000,- voor een 400w LED kweeklamp is niet raar.

Conclusie

Het is duidelijk dat wiet kweken met LED verlichting aanzienelijk meer voordelen biedt in vergelijking tot de veelgebruikte HPS lamp. De LED kweeklamp word veel minder heet, heeft een elektriciteits besparing van tot wel 80% procent en is naar behoefte in te stellen op lichtkleur voor de ultieme groei/bloei fase.

De enige twee nadelen waar ik aan kan denken is de hoge prijs (als je kijkt naar de lichturen valt het eigenlijk mee) en de niet al te brede licht uitvalshoek van meestal 120 ° C, alhoewel dat makkelijk verholpen kan worden door een ideaal wattage te kiezen voor jouw kweek oppervlak.

Voel je vrij om je mening of ervaringen in het reactie gedeelte te delen!

Comments

 1. By kweker

  Beantwoorden

 2. By Lex

  Beantwoorden

  • By marco

   Beantwoorden

 3. By J.Grens

  Beantwoorden

 4. By saber

  Beantwoorden

 5. By Van dik hout

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *