Tomaten kweken: Van zaadje tot tomaat

Nederlands favoriete tuingroente is ongetwijfeld de tomatenplant. Het is daarom geen verrassing dat er zeer veel tomaten rassen zijn om uit te kiezen. Je kunt bepaalde tomaten kweken die extra vroeg tomaten geven, en er zijn rassen voor elk type van het klimaat, waaronder vele die resistent zijn tegen een of meerdere gemeenschappelijke tomaat ziekten.

In dit artikel leer je precies wat er bij allemaal komt kijken bij tomaten kweken.

Tomaten kweken is gezond!

tomaten-gezond

Hoe roder de tomaat, des te gezonder hij is!

Dit artikel gaat niet over de gezondheid van tomaten, echter is het leuk om te weten waar de tomaat haar populariteit aan te danken heeft, naast haar heerlijke smaak.

De gemiddelde tomaat is zeer rijk aan vitamine C. Over het algemeen is als vuistregel te gebruiken: hoe roder de kleur, des te gezonder de tomaat. De tomaat heeft haar rode kleur te danken aan een stofje genaamt lycopeen. Wetenschappers hebben aagetoond dat deze stof van belang kan zijn bij het bestrijden van hart- en vaatziekten, en bepaalde vormen van kanker.

Hoe roder de tomaat betekend hoe meer lycopeen de tomaat bevat en dus des te gezonder hij is. Ga dus altijd voor zo rood mogelijke tomaten!

Soorten tomatenplanten

soorten-tomaten-planten

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten tomaten

Er bestaan zeer veel verschillende tomatenplant soorten. Deze kunnen we verdelen onder twee soorten tomatenplanten: klimtomaten en struiktomaten. Beide zijn er in alle soorten en maten. Sommige vroege soorten zijn al 2 maanden na het planten rijp, terwijl de oersoort rassen tot 80 dagen in beslag kunnen nemen. Om je oogst seizoen te verlengen, kan je een aantal van elk type planten.

Veel standaard tomaten soorten zijn geschikt voor diverse toepassingen, zoals snijden, inblikken en salades. De grote vruchten van vleestomaten zijn vooral populair voor het snijden.

Tomatenplant soort kiezen & zaaien

tomaten-zaadjes

Tomaten zaadjes

Kwekerijen en tuincentra bieden een breed assortiment van betrouwbare, ziekte resistente rassen, zoals de pruimtomaat, trostomaat, vleestomaat en veel populaire erfgoedtomaten. Als je van het volledige aanbod van beschikbare soorten wilt proviteren moet je tomaten kweken uit zaad.

Tenzij je van plan bent om veel van je gewas te behouden, zijn 3 tot 5 planten per persoon meestal voldoende. Ongebruikte zaden zijn goed voor 3 jaar. Tuincentra bieden ook individuele tomatenplanten te koop, wat een goede optie zou kunnen zijn als je geen ruimte hebt om tomatenplanten te kweken vanuit je eigen zaad.

Rond midden Maart kun je de zaden een halve centimeter diep en een centimeter van elkaar in een goed water doorlatende pot zaaien. Zaden zullen ongeveer in 1 week ontkiemen als de grond temperatuur rond de 20 ° tot 25 ° C is. Bij onder 20 ° C kan het kiemproces 2 weken duren.

Tomaten zaailingen hebben een zonnige plek nodig, zoals een raam op het zuiden die een warme, vochtige omgeving biedt. Als je niet beschikt over zonnige ramen gebruik dan een simpele voorgroei TL of spaarlamp. Gebrek aan voldoende licht zal zaailingen gestrekt en zwak maken.

Zodra de zaailingen boven zijn

tomaten-plant-zaailing

Een tomatenplant zaailing

Zodra de tomatenplant zaailingen boven komen, houd je de temperatuur het liefst rond 20 ° C en niet hoger dan 25 ° C. Water de zaailingen regelmatig. Één keer per week kun je een klein beetje voeding met compost of vis emulsie meegeven, en verwijder je alle zwakke of ziek ogende zaailingen.

Wanneer de tweede set bladeren uitkomen moet je de zaailingen zo snel mogelijk verpotten naar een groter huis. Dit kunnen individuele potten of kleine diepe containers (zoals plastic bekers) zijn, of je plant ze direct in de volle grond (Na midden Mei).

Begraaf de stengels dieper dan eerst zodat eventuele strek word gecompenseerd. Ongeacht de pot die je gebruikt moet je ervoor zorgen dat het drainage gaten in de bodem heeft. Na deze eerste verplanting geef je de zaailingen minder water en meer zon. Als het weer warmer wordt, kunnen ze afhankelijk van de temparatuur rond midden Mei in de tuin.

Nogmaals, je moet alle zwakkelingen die ziekte zouden kunnen verspreiden verwijderen.

De verhuizing naar de tuin

tomaten-kweken

Een volwassen tomaten plant met groeiende vruchten

Tenzij je je in een zeer warm klimaat bevind, plant je tomatenplanten waar ze volle zon zullen krijgen. Om schokken te vermijden, transplanteer je jonge tomatenplantjes het liefst op een bewolkte dag.

Maak het gat iets groter dan normaal voor elke tomatenplant. Zet vervolgens wat kwalitatief voeding op de bodem en plant de tomatenplant daarboven op. Probeer de wortelen zo min mogelijk te beschadigen, dit kan namelijk stress veroorzaken.

Plant de tomatenplant zodanig diep dat de laagste reeks van de bladeren op grondniveau zijn. Vul het gat met een mengsel van compost en grond.

De ruimte tussen de tomatenplanten hangt af van hoe je je tomatenplanten wilt laten groeien. Als je de tomatenplanten wilt laten klimmen langs een klimrek, of iets dergelijks, kunnen ze 75cm van elkaar geplant worden. Als je van plan bent om ze als struik te kweken, moeten ze 1 tot 1.25 meter uit elkaar.

Struik tomaten kweken betekend minder werk, maar vereist meer ruimte in de tuin. En tenzij beschermd door kippengaas, zijn de planten en vruchten ook toegankelijker voor insecten en ziekten als gevolg van contact met de grond. Niet te vergeten dat de tomatenplant toegankelijker zal zijn voor viervoetige velddieren, zoals muizen.

Elke lichte vorst zal de jonge tomatenplanten schaden. Bij temperaturen onder 12 ° C wordt de tomaat productie gestaakt. In geval van een late vorst, kun je de tomatenplanten beschermen met verwarmingsmatten of hotcaps. Dit is cruciaal omdat schade door kouw, vroeg in het leven van een tomatenplant, de tomaten teelt kan verminderen voor de rest van het hele seizoen.

Tomaten kweken richtlijnen

Geef de tomatenplanten ten minste een flinke scheut water per week, met de gedachte dat één keer per week veel wateren, beter is dan een aantal lichte waterbeurten. Vermijd het nat maken van de bladeren omdat natte bladeren vatbaarder zijn voor ziekten.

Een wekelijkse dosering van kwalitatieve voeding zal de algemene gezondheid en de tomaten teelt significant doen toenemen.

Als je planten dicht op elkaar groeien, kun je ze snoeien om hogere opbrengsten te bemoedigen. Gesnoeide tomatenplanten nemen minder ruimte in beslag en zijn ongeveer 2 weken eerder rijp dan ongesnoeide tomatenplaten. Ze nemen echter ook meer werk in beslag.

Het snoeien van tomatenplanten is anders dan het snoeien van bomen en struiken. Het enige gereedschap wat je nodig hebt zijn je vingers. Je moet de nieuwe scheuten die in de oksels van de tomatenplant opkomen verwijderen. Dit zijn kleine scheuten die uit de hoofdstam of bladerstengels van je plant groeien.

Interessante tip voor het buiten tomaten kweken

Gebruik je duim en wijsvinger om de tedere spruiten weg te knijpen die uit de oksels van de tomatenplant groeien. Als je een snoeischaar nodig hebt, heb je te lang gewacht.

De oogst

tomaten-oogst

Vers geplukte tomaten

Zodra de tomaten beginnen te rijpen, check je ze bijna dagelijks om de vruchten te oogsten op hun hoogtepunt. Draai de tomaten voorzichtig los, terwijl je de wijnstok ondersteunt om schade te voorkomen.

De meeste planten kunnen een lichte vorst overleven maar bij de eerste tekenen van een zware vorst moet je meteen alle vruchten oogsten, zelfs de groene. Om door te kunnen genieten van verse tomaten, snijd je een paar oksel scheuten van een gezonde tomatenplant en wortel je hen.

Plant ze in goede potgrond, in 3 liter of grotere containers. Houd ze in een warme, zonnige plek, en met een beetje geluk en zorg, kun je genieten van verse tomaten zelfs dwars door de winter.

Rijpe tomaten moeten gekoeld bewaard worden voor een aantal weken, maar daardoor zal hun smaak en textuur afnemen. Groene tomaten zullen uiteindelijk rijpen indien bewaard in een warme plaats uit directe zonlicht. Mochten ze niet geheel rijpen dan zijn gesneden groene tomaten heerlijk als ze licht gedrenkt worden in ei, daarna in bloem of maïsmeel en zwarte peper, en bakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *