Alles over buitenwiet kweken

Nu de lente er echt in zit willen steeds meer en meer mensen hun eigen buitenwiet kweken. De limieten van wat een buiten wietplant kan produceren reiken erg ver. Voordat je het weet heb je een wietboom in je eigen tuin!

In dit artikel leer je alles wat er komt kijken bij het buiten kweken van een wietplant.

 

Geschikte soorten om buitenwiet te kwekenbuitenwiet-kweken

Er zijn zeer veel soorten wietzaadjes te vinden. Wat je moet begrijpen is dat er geen vuistregel is om te bepalen of een wietsoort als buiten- of binnenwiet gekweekt kan worden. Meestal krijgen buitenwiet soorten hun label vanwege schimmelbestendigheid, weerstand tegen lage temparaturen en soorten die relatief snel afbloeien.

Waar je dus naar opzoek moet zijn buitenwiet soorten die relatief schimmelbestendig zijn, en een korte bloeiduur hebben. Het liefst ook eentje die goed tegen lagere temparaturen kan.

 

Autoflower zaadjes?

Als alternatief op normale of gefeminizeerde zaadjes kun je ook voor autoflower zaadjes kiezen. Deze gemanipuleerde zaadjes zullen hoe dan ook, na ongeveer 2 weken van het ontkiemen beginnen met bloeien. Dit kan een groot voordeel zijn bij het buitenwiet kweken in Nederland omdat rond eind Augustus – September vaak snel de koudere temparaturen in zicht komen, maar nog belangrijker; omdat het dan vaker begint te regenen en daarom de kansen op toprot aanzienelijk stijgen.

 

Buitenwiet kweken Voorbereidingen

Als je weet welke wietsoort je buiten gaat kweken, ga je bepalen waar en hoe je de wietplanten gaat planten.

 

Kweken in een pot, of in de volle grond?

Een wietplant heeft zo veel mogelijk zon nodig, zorg er dus voor dat je ze op een zo zonnig mogelijke plek in je tuin plaatst. Daarbij moet je gaan bepalen of je ze in de volle grond, of in een pot zet. Mijn voorkeur gaat naar de volle grond omdat ze dan hun wortels goed kunnen uitbreiden en dus zeer groot kunnen uitgroeien. Een groot wortelstelsel is cruciaal voor wietbomen.

Het voordeel van het kweken in een pot is dat je de plant kunt verplaatsen, en op deze manier optimaal van de zon kunt laten genieten. Ook een significant voordeel is dat je de plant tijdens de bloei kunt laten schuilen bij regen. Het nadeel is dat de plant niet optimaal haar wortels kwijt kan. Mocht je voor een pot kiezen, zorg er dan voor dat deze groot genoeg is (minimaal 25l).

 

Grond & voedingwietplant-voeding

Een gezonde, voedingsrijke grond is cruciaal voor een wietplant om gezond en groot te worden. Gebruik liever geen potgrond of andere soorten tuin aarde, maar kies voor een goede light- of allmix die je bij je lokale growshop kunt vinden. Een lightmix biedt genoeg voeding voor de eerste 2 a 3 weken van een zaailing. Daarna moet je bijvoeden. Een allmix biedt genoeg voeding voor veel langer. Hierbij is het niet nodig om bij te voeden alhoewel een beetje nooit kwaad kan.

Als voeding voor je wietplant zijn er vele keuzen. Ik heb zelf altijd met Canna gekweekt, en ben hier zeer over te spreken, zowel voor mijn wiet- als al mijn fruitplanten.

 

Het zaaien van jouw toekomstige wietboom

Het zaaien van een buitenwietplant doe je niet eerder dan eind Maart, tenzij je binnen voorgroeit. Begin het liefst zodra de vorst er voorgoed uit is. Verzeker jezelf van een sterke en gezonde start door de volgende richtlijnen te volgen:

 

Je buitenwietzaden Ontkiemenbuitenwietzaadjes-ontkiemen

Hét moment is daar, persoonlijk voor mij altijd het spannendste moment, het ontkiemen van onze wietzaadjes! Er zijn meerdere manieren om je wietzaadjes te ontkiemen. Je kunt ze in een glas water, direct in de grond of tussen vochtig keukenrol ontkiemen.

Lees mijn volledige artikel over wietzaadjes ontkiemen voor ultieme duidelijkheid!

Ontkiemen tussen vochtig keukenrol is altijd mijn voorkeur geweest om verschillende redenen. Het proces is simpel:

Neem wat keukenrol en doe dit in een kom, bord, of iets dergelijks. Spuit deze nat met een plantenspuit, of met een zéér kleine waterstraal; het keukenrol moet goed vochtig worden, niet nat.

Leg de zaadjes één voor een met wat ruimte uit elkaar op het vochtige keukenrol, en leg er een nieuwe laag keukenrol overheen. Maak vervolgens ook de bovenste keukenrol laag vochtig.

Leg de kom of bord tot slot in een afgesloten plastic zak en bewaar het in een donkere ruimte, op kamer temparatuur. Probeer in de tussentijd zo min mogelijk te kijken, de eerste 30 uur zie je sowieso niks!

Na ongeveer 48 uur zijn de meeste zaadjes ontkiemt en hebben ze een klein worteltje!

 

De ontkiemde zaadjes plantenontkiemde-wietzaadjes-planten

Voor het planten van de zaadjes kiezen we voor kleine potjes of bekers van 1 of 2 liter. Vul de pot goed tot de rand met zaai-stek grond, of direct in je lightmix. Plant de zaadjes niet in een allmix, deze bevat te veel voeding voor zaailingen.

Maak in het midden van de pot een gat van een halve tot één centimeter diep. Gebruik vervolgens een pincet om één voor een voorzichtig de zaadjes bij hun huisje op te pakken. Plant ze vervolgens met de wortel naar beneden in jouw maximaal 1cm diepe gat.

Vul het gat met aarde en sproei lichtjes  met een plantenspuit. Maak de potten wederom niet nat, liever goed vochtig. Indien je voeding gebruikt, geef dan een kleine hoeveelheid wortelstimulator mee. Gebruik in de vroege fasen van je wietplant nooit de aanbevolen hoeveelheden die vermeld staan op de verpakking, deze zijn vaak veel te hoog.

Na het planten van je zaadjes is het wachten. Zet ze vanaf nu in een open plek, waar ze veel mogelijk zon krijgen. Na wederom ongeveer 48 uur zullen de eerste zaailingen opkomen. Maak er een prioriteit van om ze zo veel mogelijk van de zon te laten genieten, om strek en zwakheid te verminderen.

 

De buitenwiet groeifasebuitenwiet-wietplant

Je plant zal op ten duur groter en groter worden. Na ongeveer een week nadat je de ontkiemde zaadjes hebt geplant mogen ze in een groter huis. Het is belangrijk dat je het verpotten op tijd doet om vertragingen te vermijden.

Kies een grotere (definitieve) pot of zet de zaailing direct in de open grond alhoewel het beter is om de plant nog wat aan te laten sterken in een pot.

Kweek je in de volle grond, maak dan een zo groot mogelijk gat, en vul deze met je light- of allmix. Zorg ervoor dat je wietplant nog genoeg ruimte met gezonde grond voor zijn wortelen te berschikkig heeft.

Gebruik je een light mix geef dan nog de komende 2 weken niks aan voeding. Gebruik je een potgrond of andere voedingslage grond dan mag je al een klein beetje groeivoeding meegeven. Ook hierbij telt; geef nooit de aanbevolen hoeveelheid, deze is voor kleine jonge wietplanten veel te hoog!

 

De bloeifase

Een wietplant is een korte dag plant wat betekend dat de plant gaat bloeien zodra de dagen korter worden.

Rond midden Augustus beginnen de eerste bloeiverschijnselen. Als je regulier zaad hebt zul je de vrouwtjes van de mannen moeten kunnen onderscheiden. Doe je dit niet dan bestuiven de mannen de vrouwen waardoor je geen wiet maar heel veel zaadjes krijgt!

Je kunt mannen en vrouwen van elkaar onderscheiden door de volgende twee plaatjes aandachtig te bestuderen:

mannenlijke-wietplant-identificeren-bloeiverschijnselen

De mannenlijke wietplant krijgt “bollen”  in de oksels die gevuld zijn met stuifmeel om vrouwen te bestuiven.

vrouwelijke-wietplant-bloeiverschijnselen

Bij de vrouwelijke wietplant onstaan kleine witte haartjes in de oksels. Zodra je dit witte haartje ziet heb je een vrouwtje!

 

 

Zodra je de vrouwen en/of mannen hebt gesignaleerd verwijder je alle mannen (tenzij je zaad wilt kweken).

Geef de wietplanten voldoende bloeivoeding mee, tenzij je een allmix grond gebruikt.

 

De buitenwiet oogstwietplant-oogsten

Rond begin tot eind Oktober komt het buitenwiet kweken seizoen tot een eind. Rond deze tijd word je wietplant rijp en klaar om geoogst te worden! Mochten het eventueel veel grote planten zijn, bereid je dan voor op veel werk (tenzij je een knipmachine hebt).

Wat je nodig hebt is een precisieschaar, olijfolie en latex handschoenen. Begin bij de grote bladeren, pluk deze weg totdat alleen de kleine bladeren er nog zijn.

Vervolgens knip je de toppen één voor een onderin bij de stam en stapel je ze op. Doe dit bij al je planten totdat je alle ruwe toppen los bij elkaar hebt.

Neem een plastic zak die je op je schoot kan leggen waar het knipafval in beland, hier kan je later leuke gerechten of hash mee maken. Smeer je schaar in met wat olijfolie, trek je handschoenen aan en knippen maar. Probeer de toppen zo precies mogelijk te knippen zodat alleen de bloemen overblijven. Bereid je trouwens voor op krampen in je vingers.. :-)

 

De buitenwiet drogenbuitenwiet-drogen

Zodra alle topen geknipt zijn zijn ze klaar om gedroogd te worden. Dit kun je op verschillende manieren doen. De ruimte waar je gaat drogen moet in ieder geval goed geventileerd zijn. Een afzuiger en ventilator is ideaal maar een ventilator alleen in de ruimte is ook prima. Richt de ventilator ten alle tijden nooit direct richting de toppen, hierdoor droog je je toppen te snel en verpest je de kwaliteit.

Zodra je je ruimte klaar hebt kun je de toppen ondersteboven ophangen of laten rusten op een net.

Controleer de toppen dagelijks voor toprot en hun droogte. Zodra de stam van een top breekt als je hem probeert te buigen zijn de toppen droog. Nu kun je ervoor kiezen om de toppen nog meer aroma te geven door ze te kuren in zakken, maar dit hoeft niet.

 

Als het goed is weet je nu precies wat je moet doen in iedere stage van het buitenwiet kweken proces. Stel gerust vragen in de reacties onderin of geef simpelweg je mening over dit artikel!

Comments

  1. By jordy

    Beantwoorden

  2. By willem

    Beantwoorden

    • By M

      Beantwoorden

  3. By hardcorefuck

    Beantwoorden

  4. By geert

    Beantwoorden

    • By M

      Beantwoorden

  5. By Christian

    Beantwoorden

    • By M

      Beantwoorden

  6. By peter

    Beantwoorden

  7. By peter

    Beantwoorden

  8. By Kweek

    Beantwoorden

  9. By nicolet

    Beantwoorden

  10. By K.week

    Beantwoorden

  11. By Niek

    Beantwoorden

  12. By Ton van der Straeten

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *